Q & A: Arbejdspladsens 6 pligter til dokumentation af farlige stoffer

Under vores webinar "Arbejdspladsens 6 pligter til dokumentation af farlige stoffer" modtog vi mange gode og relevante spørgsmål, som vi i dette indlæg har forsøgt at samle svarene på. 

Skrevet af Michelle Hemmingsen

Under vores webinar "Arbejdspladsens 6 pligter til dokumentation af farlige stoffer" modtog vi mange gode og relevante spørgsmål, som vi i dette indlæg har forsøgt at samle svarene på. 

Vores Instructor, Mia, der stod bag dette webinar har samlet sine svar på de spørgsmål, hun ikke nåede at besvare under webinaret. Mia afholder mange af vores webinarer og er ligeledes underviser på vores kurser i Chemical Manager og har på den baggrund en masse god viden om området.

Gik du glip af webinaret, kan du altid finde det on-demand lige her >

 

Mia Bundgaard Rasmussen 01, billede 300 dpi_editedMia Bundgaard Rasmussen, Instructor hos EcoOnline

 

 

 

 

 

 

 

 

Q: Findes der en APP, medarbejderne kan downloade mht. pligt 4 "Du skal give dine medarbejdere adgang til oplysningerne og instruere i sikker anvendelse" ?

Mia: Ja, f.eks. når du bruger Chemical Manager som kunde hos os, så følger der også en app med, som alle jeres medarbejdere kan downloade helt gratis. Når jeres medarbejdere får adgang til Chemical Manager-appen, har I også overholdt punkt 4 i pligterne – selvfølgelig forudsat at I har lagt produkterne ind i systemet og laver kemiske risikovurderinger.

 

Q: Med alle de forskellige typer håndsprit man efterhånden får indenfor døren i disse tider , skal der så være sikkerhedsdatablade på alle slags?

Mia: Hvis dine produkter er klassificeret som farlige, så skal der være sikkerhedsdatablade på dine produkter – også håndsprit, og også uanset hvor mange forskellige I har.

 

Q: Vurderer I om et sikkerhedsdatablad er mangelfuldt eller behæftet med fejl, når jeg indsender en indlæsningsliste til Chemical Manager?

Mia: Nej, vi laver ikke en kvalitetskontrol af sikkerhedsdatabladene, når vores kunder laver en indlæsningsliste, da vi regner med, at leverandørerne har styr på at udarbejde et sikkerhedsdatablad.

 

Q: Findes der en samlet liste man kan tjekke sine produkter på ift., om de findes på KRAN-listen? Eller skal man tjekke dem for hver enkelt punkt, altså 'kræftfremkaldende' osv.?

Mia: Nej, der findes desværre ikke en samlet KRAN-liste, så man skal tjekke hver enkelt. I vores stofliste-modul i Chemical Manager kan du slå op under f.eks. 'Allergenregistret' og 'Kræftfremkaldende', hvor du kan se, om dine produkter optræder på nogle af disse lister.

 

Q: Skal der laves en risikovurdering på opvaskemiddel, vaskepulver, o.l.?

Mia: Ja, hvis der er faremærker på dine produkter, så skal der laves en kemisk risikovurdering. Der er mange f.eks. opvasketabs, hvor der er et faremærke på, og dem skal der også laves en kemisk risikovurdering på.

 

Q: Er det korrekt, at man ikke skal have et sikkerhedsdatablad på lægemidler, som bruges i dagligdagen, eller skal man bruge indlægssedlen?

Mia: Lægemidler til humane- og veterinærbrug er omfattet af nogle undtagelser, som du kan læse mere om her >

 

Q: Skal det forstås således, at vi som virksomhed selv skal sørge for opdateringer i Chemical Manager, eller kan vi få en reminder, hvis det er længe siden, at der er kommet en opdatering?

Mia: Der er flere måder et sikkerhedsdatablad kan blive opdateret på i Chemical Manager. Enten ved at producenten, som bruger et af vores andre produkter såsom ’Reseller’ eller ’Publisher’ opdaterer et sikkerhedsdatablad; ved at en af vores andre kunder opdaterer et produkt, som I også bruger; eller ved at I sender et opdateret sikkerhedsdatablad ind til os. Herefter sker opdateringen automatisk. Du kan få et overblik over, hvornår sikkerhedsdatabladene er blevet opdateret sidst ved at gå ind på ”Mine produkter” i Chemical Manager og tilføje kolonnen ”Revideret”.

 

Q: Jeg skal til at lave en KRAN-liste og vil gerne vide, om man kan notere vægt på sit stof med beholderens vægt?

Mia: I Chemical Manager kan du holde overblik over dit forbrug af dine produkter ved at klikke på produktet under ”Mine produkter” og trykke på ”Rediger mængde”. Her kan du bruge Chemical Manager som et lagerstyringsprogram og på den måde få overblik over dine mest farlige produkter.

 

Chemical Manager 

Chemical Manager er en software, der gør det nemmere for dig at arbejde med kemihåndtering og kemisk APV. I Chemical Manager kan du bl.a. finde og administrere sikkerhedsdatablade og oprette kemiske risikovurderinger. Læs mere om Chemical Manager her >

 

New call-to-action


Vores relaterede indlæg

| arbejdssikkerhed
Sikkerhedsrunderinger og arbejdsmiljøgennemgange

I denne artikel ser vi på nogle af de vigtigste spørgsmål, når det gælder sikkerhedsrunderinger og...

| arbejdssikkerhed
Forebyg muskel- og skeletbesvær i arbejdsmiljøet | EcoOnline

Tunge løft, skub, stillesiddende arbejde, dårlig ergonomi og mange ensartede gentagelser ... Muskel-  og skeletbesvær...

| arbejdssikkerhed
Sådan kan et EHS-system sikre medarbejdernes sikkerhed på arbejdspladsen

The World Day for Safety and Health at Work finder sted hvert år den 28. april med ét formål: at fremme fokus på...