Q & A: Arbejdspladsens 6 pligter til dokumentation af farlige stoffer

Q & A: Arbejdspladsens 6 pligter til dokumentation af farlige stoffer

Published 2 februar, 2021

2 minute read

Disclaimer: Mia, der har afgivet nedenstående svar er pr. 1/5 2022 ikke længere ansat hos EcoOnline, men har givet lov til, at vi stadig må benytte webinarer og andet materiale, hun har bidraget til.

Tilmeld dig et minikursus i dine 6 pligter til kemisk dokumentation - du modtager kurset direkte i din indbakke, én pligt ad gangen >

 

Q: Findes der en APP, medarbejderne kan downloade mht. pligt 4 "Du skal give dine medarbejdere adgang til oplysningerne og instruere i sikker anvendelse" ?

Mia: Ja, f.eks. når du bruger Chemical Manager som kunde hos os, så følger der også en app med, som alle jeres medarbejdere kan downloade helt gratis. Når jeres medarbejdere får adgang til Chemical Manager-appen, har I også overholdt punkt 4 i pligterne – selvfølgelig forudsat at I har lagt produkterne ind i systemet og laver kemiske risikovurderinger.

 

Q: Med alle de forskellige typer håndsprit man efterhånden får indenfor døren i disse tider , skal der så være sikkerhedsdatablade på alle slags?

Mia: Hvis dine produkter er klassificeret som farlige, så skal der være sikkerhedsdatablade på dine produkter – også håndsprit, og også uanset hvor mange forskellige I har.

 

Q: Vurderer I om et sikkerhedsdatablad er mangelfuldt eller behæftet med fejl, når jeg indsender en indlæsningsliste til Chemical Manager?

Mia: Nej, vi laver ikke en kvalitetskontrol af sikkerhedsdatabladene, når vores kunder laver en indlæsningsliste, da vi regner med, at leverandørerne har styr på at udarbejde et sikkerhedsdatablad.

 

Q: Findes der en samlet liste man kan tjekke sine produkter på ift., om de findes på KRAN-listen? Eller skal man tjekke dem for hver enkelt punkt, altså 'kræftfremkaldende' osv.?

Mia: Nej, der findes desværre ikke en samlet KRAN-liste, så man skal tjekke hver enkelt. I vores stofliste-modul i Chemical Manager kan du slå op under f.eks. 'Allergenregistret' og 'Kræftfremkaldende', hvor du kan se, om dine produkter optræder på nogle af disse lister.

 

Q: Skal der laves en risikovurdering på opvaskemiddel, vaskepulver, o.l.?

Mia: Ja, hvis der er faremærker på dine produkter, så skal der laves en kemisk risikovurdering. Der er mange f.eks. opvasketabs, hvor der er et faremærke på, og dem skal der også laves en kemisk risikovurdering på.

 

Q: Skal det forstås således, at vi som virksomhed selv skal sørge for opdateringer i Chemical Manager, eller kan vi få en reminder, hvis det er længe siden, at der er kommet en opdatering?

Mia: Der er flere måder et sikkerhedsdatablad kan blive opdateret på i Chemical Manager. Enten ved at producenten, som bruger et af vores andre produkter såsom ’Reseller’ eller ’Publisher’ opdaterer et sikkerhedsdatablad; ved at en af vores andre kunder opdaterer et produkt, som I også bruger; eller ved at I sender et opdateret sikkerhedsdatablad ind til os. Herefter sker opdateringen automatisk. Du kan få et overblik over, hvornår sikkerhedsdatabladene er blevet opdateret sidst ved at gå ind på ”Mine produkter” i Chemical Manager og tilføje kolonnen ”Revideret”.

 

Q: Jeg skal til at lave en KRAN-liste og vil gerne vide, om man kan notere vægt på sit stof med beholderens vægt?

Mia: I Chemical Manager kan du holde overblik over dit forbrug af dine produkter ved at klikke på produktet under ”Mine produkter” og trykke på ”Rediger mængde”. Her kan du bruge Chemical Manager som et lagerstyringsprogram og på den måde få overblik over dine mest farlige produkter.

 

Chemical Manager 

Chemical Manager er en software, der gør det nemmere for dig at arbejde med kemihåndtering og kemisk APV. I Chemical Manager kan du bl.a. finde og administrere sikkerhedsdatablade og oprette kemiske risikovurderinger. 

Chemical Manager | EcoOnline


Forfatter Michelle Bjerg

Michelle er Country Marketing Manager i EcoOnline Danmark. Hun har flere års erfaring med marketing og kommunikation og stor passion for at formidle indhold inden for arbejdsmiljøområdet. Alle indlæg skrevet af Michelle er udarbejdet i tæt samarbejde med produktspecialister med høj faglig viden på området.

Vores relaterede indlæg

| Arbejdsmiljø / EHS
Bæredygtig håndtering af kemikalier

Den bæredygtige udvikling er i fuld gang, og den skal understøttes på så mange leder og kanter som muligt. Det gælder...

| Arbejdsmiljø / EHS
Flyt din kemihåndtering fra Excel til en digital løsning

I dette indlæg får du 7 trin du med fordel kan følge, når du skal vurdere kemiske risici og skabe høj kemisk sikkerhed...

| Arbejdsmiljø / EHS
Psykisk arbejdsmiljø: Hvad du bør vide

Det er lovpligtigt at omfatte det psykiske arbejdsmiljø i arbejdsmiljøarbejdet for danske virksomheder – fuldstændig på...