6 praktiske tips til krisestyring i virksomheder

6 praktiske tips til krisestyring i virksomheder

Published 15 februar, 2023

3 minute read

Kriser kan opstå uden varsel, og derfor er det vigtigt at være forberedt, så du sikrer god og effektiv krisestyring. Ingen organisation er nogensinde langt fra en krise – hvad enten det er mediernes søgelys, håndtering af pandemier, ekstremt vejr eller brand. Mandag kan du stå over for personalemangel på grund af en strejke, og inden fredag ​​kan du stå overfor en omdømmekrise.

I dette indlæg får du 6 praktiske tips til, hvordan du sikrer bedre krisestyring på din arbejdsplads.

Guide: Sådan gør du din virksomhed klar til at håndtere en krise [3 trin] >

 

En kriseplan er et must

Alle virksomheder skal have en plan i tilfælde af en krise, så medarbejderne ved, hvordan de skal forholde sig jf. dansk lovgivning (ArbejdstilsynetMiljøministeriet & Arbejdsmiljøgruppen).

Større organisationer er typisk mere eksponeret for komplekse kriser. Men selv små og mellemstore virksomheder kan blive ramt og bør have krisestyrings- og kommunikationsplaner på plads – også selvom krisen måske aldrig bliver til virkelighed.

Psst! Læs også indlægget '4 grunde til, du bør have en kriseplan' >

Eksperter i krisekommunikation taler om begrebet "den gule time"; den teoretiske tid efter en hændelse, hvor en organisation kan fastslå fakta og nå at handle. De digitale og sociale medier har dog dramatisk reduceret den gule time til minutter. Enhver med en smartphone kan videreformidle nyheder om en krise, og den slags nyheder bærer typisk præg af, at der er manglende fakta eller af at være direkte misvisende. Hvis du først skal til at overveje dine handlinger og beslutninger, efter krisen er indtrådt, så risikerer du irreversible tab på virksomheden, om det er økonomisk eller omdømme relateret.

New call-to-action

 

6 praktiske tips til bedre krisestyring

Nedsæt styregruppe

Sammensæt en gruppe og tildel roller til gruppens medlemmer.

Du ønsker en sammenhængende gruppe, som ved, hvordan man reagerer og kommunikerer i en krise, men samtidig bør du undgå "gruppetænkning", der kan forhindre folk i at rejse bekymringer eller træffe de rigtige beslutninger på kritiske tidspunkter. Overvej derfor fra tid til anden at involvere en ny person, der kan se på kriseplanerne med friske øjne.

 

Lav handlingskort

Brug handlingskort til aktivt at præcisere, hvem der skal gøre hvad. De skal være tilgængelige både fysisk og digitalt fx via en mobilapp til kriseplaner – ideelt set altid lige ved hånden, som printet og foldet i kreditkortstørrelse.

 

Øvelse gør mester

Øv handlingskortene og beredskabsplanen, så alle er med på, hvad de skal, og så I kan spotte uhensigtsmæssige forhold i planen og forbedre dem efterfølgende.

Tid kan være en udfordring her, men I behøver ikke at øve hele planen hver gang; I kan dele den op og lave mindre øvelser. Fokusér især på starten, og hvad der vil ske i de første par minutter. Selv for scenarier, du tror, ​​du ikke kan planlægge – som et terrorangreb – kan I stadig snakke om, hvordan I vil bruge planerne i en række unikke situationer.

 

Involvér beslutningstagere

Lav mindre øvelser, der involverer centrale beslutningstagere i virksomheden. Det er en omkostningseffektiv måde at teste kommunikation, teknologi og procedurer på. Du kan teste både forventede og uventede nødsituationer.

 

Planlæg kontrolpunkter og statusmøder

Hav en foruddefineret dagsorden for kontrolpunkter og/eller statusmøder, der finder sted på faste tidspunkter under en krise. Beslutningstagere skal reagere på særlige triggers, som fx kommunikation med interessenter, status på udstyr eller spredning af krisen.

 

Vær omstillingsparat

Selvom vi ikke kan planlægge alt, kan vi være forberedte på en lang række scenarier og være i stand til at handle med tillid, hvis vi har de rigtige værktøjer ved hånden. Det sidste råd er altid at indlægge en høj grad af fleksibilitet i dine krisestyringsværktøjer. På den måde kan nøglepersoner hurtigt foretage de nødvendige ændringer, hvis plan A ikke virker som forventet.

krisehåndtering og beredskabsplan

 

Bonustip: Foretag risikovurderinger

Ved at lave risikovurderinger af arbejdspladsen kan du identificere nogle af de risici og farer, der potentielt kan føre til ulykker og kriser. Når du identificerer dem, har du mulighed for at forebygge og minimere risici mest muligt. 

Læs hvordan du foretager en vellykket risikovurdering her >

 

Få et digitalt værktøj til krisestyring

I dag findes der digitale værktøjer designet til at hjælpe organisationer med at identificere risici og lave beredskabsplaner, så medarbejderne kan klædes på til at reducere risikoen og agere ’korrekt’.

Med vores software kan du bedre beskytte aktiver, redde liv og forsøge at begrænse omfanget af en krise, når de sker. Du kan både lave risikovurderinger, så du kender til sandsynlige farer, og du kan planlægge, hvad der skal ske, hvis en ulykke eller krise finder sted. Samtidig har du mulighed for at involvere medarbejderne, hvilket skaber en sikkerhedskultur, hvor kommunikation er centralt og gennemsigtighed og gennemslagskraft bliver resultatet af beredskabsplanen og krisestyringen.

Se hvordan du får styr på kriseplanen med vores værktøj 'Crisis Manager' >


Forfatter Michelle Bjerg

Michelle er Country Marketing Manager i EcoOnline Danmark. Hun har flere års erfaring med marketing og kommunikation og stor passion for at formidle indhold inden for arbejdsmiljøområdet. Alle indlæg skrevet af Michelle er udarbejdet i tæt samarbejde med produktspecialister med høj faglig viden på området.

Vores relaterede indlæg

| Arbejdsmiljø / EHS
Din lille ESG-ordbog

Her finder du en lille ESG-ordbog, der giver en kort forklaring på de mest gængse forkortelser og udtryk inden for...

| Arbejdsmiljø / EHS
Bæredygtig håndtering af kemikalier

Den bæredygtige udvikling er i fuld gang, og den skal understøttes på så mange leder og kanter som muligt. Det gælder...

| Arbejdsmiljø / EHS
Flyt din kemihåndtering fra Excel til en digital løsning

I dette indlæg får du 7 trin du med fordel kan følge, når du skal vurdere kemiske risici og skabe høj kemisk sikkerhed...